top of page

SOMNUL ESTE UN LUCRU FOARTE VALOROS.

Dacă rămânem trezi două-trei nopți, atunci putem aprecia pe deplin importanța somnului.

Sunt mulți factori ce influențează somnul. Următorii 4+4 sunt considerati a fi cei mai importanți, însă nu putem neglija nici cei aparent nesemnificativi.

 

Poți dormi bine dacă:

  • îți formezi obiceiuri bune și practice.

    Eficiența noastră in viață, depinde foarte mult de obiceiurille pe care ni le formăm. Dacă respectăm un program de somn cât de cât regulat, corpul ne va răsplătii cu o relaxare bună și trezire usoară.

    Este bine dacă ne conformăm cu bioritmul corpoului, și ne culcăm cănd simțim o ușoară oboseală. Bioritmul nostru reprezentat grafic, seamănă cu o sinusoidă, și este recomandat să ne culcăm inainte de a ajunge la punctul cel mai jos. Dacă trecem de acest punct vom adormi mai greu. Pentru mărirea eficienței personale recomand cartea Eficiență în 7 trepte de Stefan Covey.

  • îți lași suficent timp pentru somn.

    Timpul necesar variază de la om la om și in mod normal scade puțin odată cu înaintarea in vărstă. Programul socialeconomic al instituțiilor (școli, fabric, instituții publice) nu țin cont de bioritmul diferit al oamenilor, de acea noi trebuie să ne reglăm bioritmul după condițiile de mediu social in care trăim. Mediul de 78 ore poate fii micșorat la 6, temporar chiar la 4.30–5, dacă îmbunătățim calitatea vieți cu multă mișcare și intreținerea sănătății. La copii și persone care sunt în perioada de recuperare a sănătătii este nevoie de mai multe ore de somn. Cănd suntem bolnavi somnul este un foarte bun „medicament”.

  • te culci dezbrăcat.

    În mod normal nu ne culcăm cu hainele pe noi (deși nu era totdeauna așa). La fel de important este să ne dezbrăcăm spiritual, de gândurile și de problemele care ne frământă. Pentru cei care au fost crescuti în spirit creștin, rugăciunea este modul cel mai eficient de dezbrăcare. Sigur există și alte metode de meditații și tehnici spirituale, eu pot recomanda doar primul și stiu că funcționează foarte eficient.

  • ai unde să te culci.
    Când ne culcăm cu mulțumire în suflet pentru tot ce avem, recunoştinţa ne ajută la un somn mai efficient, chiar dacă dormeza noastră nu este de o calitate destul de bună. Sunt multe soluți de îmbunătățire (căteva exemple găsiți aici), este important să ne propunem obiective concrete de a face o îmbunătățire.
    Dacă uităm de recunoștință, să ne gândim la cei care dorm pe jos în frig și frică.

 

Poți dormii și mai bine, dacă:

  • nu folosești stimulenți înainte de culcare.
    Stimuleții au rolul lor, iar dacă îi folosim corect și cu măsură pot îmbunătății calitatea vieții de zi cu zi. Probabil toți cunoaștem persoane care nu consumă de loc stimulenți și totuși au multă energie și putere de viață.

  • nu mânânci foarte mult, inainte de culcare.
    Multi au un program foarte încărcat ziua, sacrifică puțin din timp, sau chiar deloc pentru pauze de masă, iar seara urmează o cină copleșitoare. Apare un efect interesant, în astfel de cazuri adormim repede și dormim bine. Problema este cu trezitul, pentru că organismul în mare parte a nopții s-a ocupat cu digestia nu cu relaxarea. Stomacul mai gol lasă organismul să se deconecteze mult mai rapid, și permite să ne trezim mult mai odihniți. Dacă se poate, este recomandat să lăsăm pentru seară mâncăruri mai ușoare. Provelbul spune: să mânânci dimineața ca un rege, seara ca un cersetor.

  • reduci la minim lucrurile care te pot deranja in timpul somnului.

    Lumina televizorului și a altor aparate electronice (leptop, tabletă, telefon, etc.) pot întrerupe somnul, și concomitent efectul benefic de recreere a organismului.

    Dacă este posibil, eu recomand îndepărtarea din zona patului a aparatelor care funcționează cu unde electromagnetice, deoarece corpul uman interacționează cu aceaste unde, și probabil nu este benefic pentru sănătatea noastră.
    Aici doresc să amintesc apariția in tot mai multe paturi a somierei cu cadru metalic, preferat de producători pentru că metalul este mai ieftin decât lemnul. Această formă de cadru dreptunghiular este o antenă perfectă, și ca atare, poate capta unde electromagnetice. La fel sunt și arcurile din saltele, nu întâmplâtor în ultimile decenii sunt tot mai mult înlocuite cu saltelele compacte, din diferite materiale sintetice (spumă ortopedică, spuma visco elastică, latex, etc.) sau chiar naturale (latex natural, cocos cauciucat, lână, păr de cal, bumbac, etc.). Au apărut chiar și saltele cu arcuri de lemn (www.vitalwood.com)

    Recomand ca patul și suportul saltelei să fie din lemn.

  • înbunătățești locul de dormit.

    Contactul corpului cu suprafața de dormit este bine să fie plăcută și ortopedică. Adică este bine dacă salteaua păstrează forma naturală a coloanei, cu o susținere totodată fermă și moale. Fermitatea și comfortabilitatea sunt calitățile cele mai importante ale unei saltele.

    Sunt multe metode de îmbunătățire a dormezei, este important să incepem cu baza. Recomand suport aerisit cu lamele arcuite.
    Dacă salteaua nu este comfortabilă, dar este incă fermă, poate fii îmbunătățită cu diferite suprasaltele, toppere, sau chiar pături
    mai groase de lână și de bumbac.

    Dacă doriți să schimbați salteaua, să testați căteva in magazine specializate, cereți recomandare de la cunoștințe. NU recomand cumpărarea lor din supermarket unde cu o etichetă atrăgătoară vă fașcinează, și doar prețul este singurul parametru de analiză. (www.saltele-bio.ro)

    Dacă ai probleme cu insomnia, sau dorești mai multe informații despre somn, citește cartea Gata cu insomniile scisă de Anne Tardy

Factori ce influențează somnul

- citește să dormi mai bine

bottom of page