Oare poate fi mobila din casele noastre dăunătoare?
Spuneti nu mobilei din PAL! - spun cei radicali.
Să micșorăm cât se poate de mult folosirea palului în locuință.
Organizația Mondială a Sănătății consideră, materialul folosită în adezivii ce intră în procesul de producție al PAL-ului si MDF-ului, o substanță cancerigenă.
Un părinte nu poate trece cu vederea că PAL-ul conține formaldehidă, care este toxică pentru om și în mod special pentru copii.

Mobila stă în lumina soarelui, umezeala din camera copilului variază, iar PAL-ul poate degaja substanțe toxice. Numai mobilerul din lemn masiv sau din alte materiale naturale garantează securitatea copilului.
În cazul în care vă expuneți la o cantitate mare de formaldehidă în timp scurt, adică atunci când lucrați sau dormiți în camere slab ventilate în care există surse care emit această substanță, puteți să suferiți de iritații ale ochilor, nasului, gâtului, sau pielii, de dureri de cap sau tulburări de somn.
Dacă vă expuneți timp îndelungat la o sursă de formaldehidă, puteți să suferiți de reacții alergice, crize de astm bronsic, la persoanele sensibile. În cel mai grav caz pot apărea cancere pulmonare, dar riscul este mic.
Foarte sensibili sunt copiii. Dacă la câteva zile dupa ce ați cumpărat mobilier nou, copilul dumneavoastră are semne similare cu cele întâlnite în răceală, gripă sau da semne de alergie, nu îl mai lăsați să stea în camera în care ați pus mobila.
În România, precum și în alte țări, fabricile de PAL nu respectă legislația și depășesc emisiile de formaldehidă.
O anume societatea românească a fost de nenumarate ori amendată pentru emisiile de formaldehidă. Fabrica reprezintă un pericol grav pentru oameni si mediu iar Garda de Mediu a obținut sentință judecătorească prin care fabrica urmează să fie inchisă. O alta fabrică, ce va produce OSB si PAL, se construiește în momentul de față. Fără autorizație de construcție, fără aviz de mediu, societatea a fost amendată. Plateste amenzile si continuă construcția. Asociațiile de mediu nu au alte alternative decât să trimită petiții la CE, timp în care societatea respectivă își desfășoară nestingherită activitatea, otrăvindu-ne si sfidându-ne.
preluat de pe: http://www.ecomagazin.ro/
Mai multe informații în limba engleză aici.